%0 Journal Article %T سنتز سبز نانوذرات اکسید روی با عصاره میخک و سه روش حرارت‌دهی گوناگون و ارزیابی خواص آن‌ها %J مهندسی شیمی ایران %I انجمن مهندسی شیمی ایران %Z 1735-5400 %A انوری نژاد, مهوش %A جعفری زاده مالمیری, هدا %A جوادی, افشین %A آزادمرد دمیرچی, صدیف %D 2021 %\ 12/22/2021 %V 20 %N 118 %P 78-87 %! سنتز سبز نانوذرات اکسید روی با عصاره میخک و سه روش حرارت‌دهی گوناگون و ارزیابی خواص آن‌ها %K خاصیت ضدمیکروبی %K خاصیت آنتی‌اکسیدانی %K سنتز سبز %K عصاره میخک %K نانوذرات اکسید روی %K مایکرویو %K اتوکلاو %R 10.22034/ijche.2021.276471.1094 %X در تحقیق نانوذرات اکسید روی با استفاده ازعصاره هیدروالکلی میخک، به‌عنوان عامل طبیعی کاهنده و با استفاده از سه روش حرارت‌دهی هیدروترمال (دمـای ° C 121 و فشـار 5/1 بار به‌مدت15 دقیقه)، مایکرویو (توان 800 وات و برای مدت زمان 3 دقیقه) و حرارت‌دهی با هیتر همزن‌دار (دمای ° C 150 و مدت زمان 2 ساعت) سنتز شد. ویژگی­های عصاره مذکور و نانوذرات سنتز‌شده با استفاده از تجزیه‌­های GC-MS ،XRD،SEM  و خصوصیات آنتی‌اکسیدانی نانوذرات به‌روش DPPH و فعالیت ضدباکتریایی به‌روش انتشار چاهک ارزیابی شد. نتایج حاصل از GC-MS نشان داد که عصاره مذکور حاوی ترکیبات اصلی احیا­کننده شامل اوژنول و بتاکاریوفیلن است. 4 گرم نمک نیترات روی و مقدار 20 میلی‌لیتر عطرمایۀ میخک با هم، مخلوط و پس از حرارت‌دهی با سه روش مذکور، در کوره با دمای ° C 400 و برای مدت 2 ساعت قرار داده شد تا پودر زردرنگ نانوذرات اکسید روی حاصل شود. نتایج نشان داد که متوسط اندازۀ بلورینگی نانوذرات سنتز‌شده با استفاده از مایکرویو، اتوکلاو و هیتر همزن‌دار به‌ترتیب 45، 50 و 52 نانومتر است. هم‌چنین با سه روش مذکور نانوذرات اکسید روی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی 89، 85 و 80 درصد بازدارندگی رادیکال‌های آزاد و خاصیت رنگ‌بری متیلن‌بلو تا 79، 70 و 66 درصد است. هم‌چنین نتایج نشان داد که نانوذرات سنتز‌شده خاصیت ضدباکتریایی بالایی در برابر هر دو گونۀ باکتری‌های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس، دارند. %U https://www.ijche.ir/article_134433_9f1a9e1ba10a21c3ffb987d87893344e.pdf