@article { author = {Zamani, M. and Shokrkar, H. and Ebrahimi, S.}, title = {Investigation of Protein Extraction from Microalgae Using Different Pretreatment Methods}, journal = {Iranian Chemical Engineering Journal}, volume = {19}, number = {113}, pages = {18-27}, year = {2021}, publisher = {Iranian Association of Chemical Engineering}, issn = {1735-5400}, eissn = {2008-2797}, doi = {}, abstract = {Microalgae are promising sources of protein due to their high nutritional value, rapid growth rate and ability to survive in harsh conditions. In this study, first, different and indeterminate species of microalgae were cultured in flat plate photobioreactors and for the first time, the process of protein extraction from mixed microalgae biomass using various pretreatment methods such as autolysis, hydrolysis with acidic and alkaline methods, ultrasound and their composition was investigated. In acidic and alkaline pretreatment using solutions with different concentrations and at different times, the highest percentage of protein extraction (at 121 temperature and duration of 30 minutes) was 83% and 93%, respectively, which showed that the use of alkali was more efficient in protein extraction. Also, using autolysis and ultrasound methods, the highest extraction efficiencies were 60% and 39% of total protein, respectively. In this study, an autolysis with freezing method was used for the first time and based on the results, the efficiency of the autolysis process increased by 3 to 10%. }, keywords = {Autolysis,Extraction,Ultrasound,Protein,Microalgae}, title_fa = {بررسی استخراج پروتئین از ریزجلبک با استفاده از روش‌های مختلف پیش‌تیمار}, abstract_fa = {ریزجلبک­ها به‌دلیل داشتن پروتئینِ با ارزش غذایی بالا، سرعت رشد سریع و توانایی زنده‌ماندن در شرایط سخت، جزء امیدوارکنندۀ منابع پروتئین هستند. در این تحقیق، ابتدا کشت گونه‌های مختلف و نامعین ریزجلبک در فتوبیو راکتورهای صفحه‌ای تخت انجام شد و برای اولین‌بار، فرایند استخراج پروتئین از زیست‌تودۀ ریزجلبک مختلط با استفاده از روش­های مختلف پیش‌تیمار از قبیل اتولیز، آبکافت با اسید و باز، آبکافت به‌وسیلۀ امواج فراصوت و ترکیب آن­ها بررسی شد. در پیش­تیمار اسیدی و بازی با استفاده از محلول‌هایی با غلظت­های مختلف و در مدت زمان­های متفاوت، بالاترین درصد استخراج پروتئین(در دمای 121 و مدت زمان 30 دقیقه) به‌ترتیب 83 و 93 درصد گزارش شد که نشان داد که استفاده از قلیا، بازدهی بالاتری در استخراج پروتئین دارد. همچنین، با استفاده از روش اتولیز و امواج فراصوت، بالاترین بازده استخراج به‌ترتیب 60 و 39 درصد از پروتئین کل بود. در این مطالعه، برای نخستین بار از روش اتولیز به‌همراه انجماد سریع برای استخراج پروتئین از ریزجلبک استفاده شد و بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، بازدهی فرایند اتولیز به‌میزان 3 تا 10 درصد افزایش یافت.}, keywords_fa = {اتولیز,استخراج,فراصوت,پروتئین,ریزجلبک مختلط}, url = {https://www.ijche.ir/article_126236.html}, eprint = {https://www.ijche.ir/article_126236_a8fa09f1b96cea10e9b8753add27a378.pdf} }