@article { author = {Matto, R. and Nanvakenari, S. and Movagharnejad, K.}, title = {Experimental Investigation of Shelled Corn Drying in Rotary Dryer With Experimental Design Software}, journal = {Iranian Chemical Engineering Journal}, volume = {18}, number = {102}, pages = {41-49}, year = {2019}, publisher = {Iranian Association of Chemical Engineering}, issn = {1735-5400}, eissn = {2008-2797}, doi = {}, abstract = {Drying of solids is one of the oldest and most common types of operations used in a variety of industries including agriculture, chemical, food, and so on. The heat transfer mechanism in the dryer is often convection or conduction and a small amount of it is from radiation. In this research the drying of shelled corn in rotary dryer is evaluated, and the effect of inlet air temperature in range of 40-70 °C and rotational velocity in range of 5-15 rpm to responses including drying time (hr) and product outlet temperature (°C) is investigated using Experimental design of a central composite of response surface methodology. The initial and final moisture of shelled corn were 73% and 15% wet basis, respectively. The results showed that the drying time decreased with increasing the air temperature but increased with an increase in rotational velocity. The optimum conditions showed the air inlet temperature of 65/61 °C and the rotational velocity of 6.46 rpm was the best conditions for shelled corn drying in a rotary dryer.}, keywords = {Drying,Rotary Dryer,Shelled Corn,Air Temperature,rotational velocity}, title_fa = {بررسی آزمایشگاهی خشک کردن ذرت در خشک‌کن دوار با نرم‌افزار طراحی آزمایش}, abstract_fa = {خشک کردن جامدات از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین نوع عملیات واحد است که در صنایع مختلف کاربرد دارد. در این مطالعه دستگاه و ماده مورد نظر، خشک‌کن دوار و ذرت شیرین بوده و با استفاده از نرم‌افزار طراحی آزمایش به روش سطح پاسخ اثر دمای هوای ورودی و سرعت چرخش استوانه بر پارامتر‌های نهایی همچون زمان خشک شدن و دمای نهایی محصول بررسی شد. میزان رطوبت اولیه و نهایی دانه‌های ذرت در این پژوهش به ترتیب 73% و 15% بر پایه ‌تر است. نتایج نشان داد که زمان خشک شدن، با افزایش دمای فرایند، کاهش ولی با افزایش سرعت چرخش، افزایش می‌یابد. همچنین شرایط عملیاتی دمای (C) 6/65 و سرعت چرخش (rpm) 5/6 برای رسیدن به رطوبت نهایی 15 درصد، بهترین شرایط برای خشک کردن دانه‌های ذرت در خشک‌کن دوار است.}, keywords_fa = {خشک کردن,خشک‌کن دوار,دانه‌های ذرت,دمای هوا,سرعت چرخش}, url = {https://www.ijche.ir/article_111926.html}, eprint = {https://www.ijche.ir/article_111926_09d914f5135e749f22af869ecd941aba.pdf} }