@article { author = {Khooshehchin, M. and Ovaysi, S. and Fathi, S.}, title = {Investigation of the Roughness Effects of Heat Transfer Surface in the Pool Boiling in Acetone-Isopropanol Solution}, journal = {Iranian Chemical Engineering Journal}, volume = {18}, number = {107}, pages = {46-60}, year = {2020}, publisher = {Iranian Association of Chemical Engineering}, issn = {1735-5400}, eissn = {2008-2797}, doi = {}, abstract = {In this laboratory study, the effect of increasing the surface roughness of heat transfer surface on the heat transfer coefficient in the pool boiling was investigated in two-part solutions of acetone and isopropanol with constant volume percent (% 30 acetone and% 70 isopropanol as well as solution of 70% acetone and 30% isopropanol). The experimental set up consists of an insulated glass cube, a bronze metal cylinder as a heat transfer surface, a pencil light bulb connected to auto transformer as a thermal source. The tests were carried out with four different roughness of the heat transfer surface. The range of heat fluxes is from 5.1 to 88 kW/m2 and in atmospheric conditions. The results show that by increasing roughness, the surface of the bubble production in the solution is increased, which leads to promote of mixing and, consequently, increase in the heat transfer coefficient. The optimal model with maximum overlapping with the experimental results revealed that the Vinayak model with a mean error of 15% has the least error, and Tome model with a mean error of 27% has the most error among other models.}, keywords = {Boiling Heat transfer Coefficient,Bubble Nucleation Sites,Binary Solution,Surface roughness}, title_fa = {بررسی اثرهای زبری سطح انتقال حرارت در جوشش استخری در محلول استون- ایزوپروپانول,}, abstract_fa = {در این‌پژوهش آزمایشگاهی، به بررسی اثرهای افزایش زبری سطح انتقال حرارت بر ضریب انتقال حرارت در جوشش استخری در محلول‌های دوجزئی استون و آیزوپروپانول با درصد حجمی ثابت (30% استون و 70% ایزوپروپانول و همچنین محلول 70% استون و 30% ایزوپروپانول) پرداخته شده‌است. سامانۀ آزمایشی از یک‌مکعب شیشه‌ای عایق‌بندی‌شده، یک‌استوانۀ فلزی از جنس برنز به‌عنوان سطح انتقال حرارت و یک لامپ مدادی وصل‌شده به اتوترانسفورماتور به‌عنوان منبع حرارتی تشکیل شده‌است. آزمایش­ها با چهار زبری مختلف (25/0، 34/0 ، 47/0 و 61/0 میکرومتر) سطح انتقال حرارت و گسترۀ شارهای حرارتی از 5/1 تا 88 کیلووات بر متر مربع و در شرایط هواکره‌ای انجام گرفته‌است. نتایج نشان داده‌است که با افزایش زبری سطح، تولید حباب در محلول بیشترشده و به‌دنبال آن آشفتگی افزایش یافته‌است؛ درنتیجه افزایش ضریب انتقال حرارت را به‌همراه داشته‌است. مدل بهینه با حداکثر همپوشانی با نتایج آزمایشگاهی این‌گونه مشخص گردید که در این‌میان مدل وینایاک )2004 (با خطای متوسط 15% کمترین خطا و مدل تام(1966) با خطای متوسط 27% بیشترین خطا را در میان دیگرمدل­ها دارا هستند.}, keywords_fa = {ضریب انتقال حرارت جوشش,نقاط مولد حباب,محلول دوجزئی,زبری سطح}, url = {https://www.ijche.ir/article_111092.html}, eprint = {https://www.ijche.ir/article_111092_f3abd08a7f1ddc4751377be19641a5c2.pdf} }