مطالعۀ آزمایشگاهی استخراج مواد با ارزش از گیاه خرنوب با استفاده از سیال فوق بحرانی با ترکیب امواج فراصوت

نویسندگان

دانشگاه آزاداسلامی واحد مرودشت

چکیده

درهرگونۀگیاهی صدها ترکیب شیمیایی با ترکیب درصدها و خواص متفاوت موجود است. جداسازی درست ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه و ایجاد ارتباط بین خواص دارویی گیاه با ترکیب مؤثر آن میتواند هم زمینۀ تولید انبوه داروی مفید را فراهم سازد و هم از عوارض ناشی از مصرف مستقیم گیاه دارویی که گاهی از سایر ترکیبات مضر موجود در گیاه ناشی میشود، جلوگیری کند. در این تحقیق استخراج مواد مؤثره از گیاه خرنوب با استفاده از دیاکسیدکربن فوق بحرانی با ترکیبامواج فراصوت بررسی شد. بازده استخراج با سیال فوق بحرانی با افزایش فشار و کاهش اندازۀ ذرات افزایش یافت. استفاده از امواج فراصوت باعث افزایش میزان بازده استخراج شد. بهترین شرایط آزمایش در فشار 210 بار ،دمای 35 درجۀ سلسیوس و اندازۀ ذره 4/0 میلی متر و اندازۀ بسامد 37 کیلوهرتز بهدست آمد. بازده استخراج در این شرایط مقدار 7825/3 بهدست آمد. عطرمایۀ‌ بهدست آمده از روش کلونجر و استخراج با روش فوق بحرانی با روش کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی طیفسنج جرمی تجزیه شد. پس از تجزیه و تحلیل عطرمایۀ‌ استخراج شده، مادۀ استامید، نرولیدول، پیرولیدین و استیگمست بهعنوان مادۀ مؤثره انتخاب شد. همچنین بازده استخراج با سیال فوق بحرانی (7825/3) بهمراتب بهتر از روش کلونجر (02/1) بهدست آمد.

کلیدواژه‌ها


[1]         اسفندیاری، ن.، قریشی، س. م.، "استخراج و تولید نانوذرات با استفاده از سیال فوق بحرانی"، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، چاپ اول، (1394)
[2]          Raul, N. C., Lucinewton, S. M., Paulo, T. V., Angela, A. M., "Supercritical fluid extraction from rosemary (rosemarinus officinalis), " Journal of Supercritical Fluids, 35(3), pp. 197-204 (2005).
[3]          Ghasemi, E., Yamini, Y., Bahramifar, N., Sefidkoh, F., "Comparative analysis of the oil and supercritical CO2 extract of Artemisia siberi", Journal of Food Engineering, 79(1), pp. 306-311 (2005).
[4]          Zhiyi, L., Xuewu, L., Shuhua, C., Xiaodong, Zh., Yuanjing, X., Yong, W., Feng, X., "An experimental and simulating study of supercritical CO2 extraction for pepper oil", Journal of Chemical Engineering and processing: Process Intensification, 45(4),
pp. 264-267 (2006).
[5]          Goodarznia, I., Eikani, M. H., "Supercritical carbon dioxide extraction of essential oils: Modeling and simulation”, Journal of Chemical Engineering Science, 53, pp. 87-95 (2012).
[6]          Ghasemi, E., Yamini, Y., Bahramifar, N., Sefidkoh, F., "Comparative analysis of the oil and supercritical CO2 extract of Artemisia siberi", Journal of Food Engineering, pp. 306-311 (2007).
[7]          Hasan, N., Bakhtier, F., "Mass transfer enhancement in supercritical fluid extraction by acoustic waves", Journal of Supercritical Fluids,80, pp. 60-70 (2013).
[8]          Wengiang, G., Shufen, Li., Ruixiang, Y., Shaokun, T., "comparison of essential oils of clove buds extracted with supercritical Carbon dioxide and other three traditional extraction methods", Journal of Food Chemistry, 101(4), pp. 1558-1564 (2007).
[9]          Berna, A., Tarrega, A., Blasco, M., Subirats, S., "Supercritical extraction of essential oil from orange peel: effect of the height of the bed", Journal of Supercritical Fluids, 18, pp. 227-237 (2000).
 
[10]       Esfandiari, N., "Production of micro and nano particles of pharmaceutical by supercritical carbon dioxide", Journal of Supercritical Fluid, 100,
pp. 129-141 (2015).
[11]       Sampatrao, D. M., Kabir, D., "Supercritical fluids in separation and purification: A review", Materials for Energy Technologies, 2, pp. 463-484 (2019).
[12]       Baiao Dias, A., Scarelli Arroio Sergio, C., Santos, Ph., Fernandez, G., Rezende, C., Martinez, J., "Effect of ultrasound on the supercritical CO2 extraction of bioactive compounds from dedo de moca pepper (Capsicum baccatum L. Var. pendulum) ", Journal of Ultrasonic Sonochemistry, 31, pp. 284-294 (2016).
[13]       Santos, Ph., Aguiar, A., Barbero, G., Rezende, C., Martinez, J., "Supercritical Carbon dioxide extraction of capsaicinoids from malagueta pepper (Capsicum frutescens L.) Assisted by ultrasound", Journal of Ultrasonic Sonochemistry, 22, pp. 78-88 (2016).
[14]       Minatory, M., Mason, T. J., Calinescu, I., "Ultrasonically assisted extraction (UAE) and microwave assiste extraction (MAE) of functional compounds from plant materials", Journal of Ultrasonic Sonochemistry, 97, pp. 159-178 (2017).
[16]       Priyanka Shabina, Kh. , "Influence of operating parameters on supercritical fluid extraction of essential oil from turmeric root", Journal of Cleaner Production, 188, pp. 816-824 (2018).
[17]      ثابتی، ح.، "جنگل‌ها، درختان و درختچه‌های ایران"، تهران، دانشنامه رشد، مدخل خرنوب، )1355(.
 
[18]       Fatmah, A. S., Amani, S., Awaad Ahmed, M., "Novel quinazoline and Acetamide derivatives as safe anti-ulcerogenic agent and anti-ulcerative coalitis activity", Journal of Saudi Pharmaceutical, 26(1),
pp. 138-143 (2018).
[19]       Marcos, P. S., Rosimeive, N., Deoliveria, A., Mengarda, C., Daniel, B., "Anti-parasitic activity of nerolidol in mouse model of schistosomiasis", Journal of Antimicrobial, 48(6), pp. 641-646 (2017).
[20]       Hany, A., Dana, Z., Srinivasulu, V., Hersi, F., "Design, Synthesis and biological evaluation of new pyrrolidine carboxamide analogus as potential chemothera peutic agents for hepatocellular carcinoma", Journal of Medicinal Chemistry, 139,
pp. 804 - 814 (2017).
[21]       Sujatha, S., Anand, S., Sangeetha, K. N., Balakrishnan, A., Lakshmi, B. S., "Biological evaluation of 3β-STIGMAST-5-EN-3-OL as potent anti-diabetic agent in regulating glucose transport using in vitro model", International Journal of Diabetes Mellitus, 2, pp. 101-109 (2010).
[22]       Salgin, U., Doker, O., Calimi, A., "Extraction of sunflower oil with supercritical CO2: experiments and modeling, " Journal of Supercritical Fluids, 38(3),
pp. 326-331 (2006).
[23]       Salgin, U., "Effect of jojoba seed oil using supercritical CO2 + ethanol mixture in green and high – tech separation process", Journal of Supercritical Fluids, 39(3), pp. 330-337 (2007).
Baiao Dias, A., Scarelli Arroio Sergio, C., Santos, Ph., Fernandez, G., Rezende, C., Martinez, J., "Effect of ultrasound on the supercritical CO2 extraction of bioactive compounds from dedo de moca pepper (Capsicum baccatum L. Var. pendulum)", Journal of Ultrasonic Sonochemistry, 31, pp. 284-294 (2016).