%0 Journal Article %T طراحی واحد استخراج شیرین‌کننده طبیعی از برگ استه ویا %J مهندسی شیمی ایران %I انجمن مهندسی شیمی ایران %Z 1735-5400 %A ناهید, پروین %A عالمزاده, ایران %A سجاد مرتضوی, سید %D 2016 %\ 10/22/2016 %V 15 %N 87 %P 28-34 %! طراحی واحد استخراج شیرین‌کننده طبیعی از برگ استه ویا %K استه ویا %K استخراج %K صافش غشائی %K فرا %K نانو %R %X استه ویا1 یا گیاه شیرین، بومی قاره آمریکاست و نخستین بار پزشکی اسپانیایی در سال 1888 آن را مطالعه کرد. در طول قرنها، مردم پاراگوئه و برزیل برای شیرین کردن غذا و درمان فشار خون بالا، سوزش معده، کنترل اوریک اسید و درمان چاقی، از آن استفاده می‌کردند. اکنون بسیاری از کشورها مانند ژاپن عصاره استه ویا را به عنوان جایگزین شیرین‌کننده‌های مصنوعی، مانند ساخارین، آسپارتام و سیکلامات وارد بازار کرده‌اند تا از زیانهای این انواع مصنوعی جلوگیری کنند. از جملة ترکیبات شیرین‌کنندة آن (گلیکوزید‌ها) عبارت‌اند از استه ویوزید2، ربادیوزید A و جز اینها. در این پروژه، روشهای مختلف تولید و استخراج گلیکوزیدهای استه ویا مانند استخراج با حلالها، استخراج با سیال فوق بحرانی SCFE3، صافشهای غشایی، فرا و نانو بررسی شده است. در پایان، طرح مناسبی برای فرایند تولید شیرین‌کننده استه ویا ارائه شده است. %U https://www.ijche.ir/article_112527_8f5feead967f4e8f95eddc12f7851cf9.pdf